Samiwa

Zelf een lekkage opsporen

Heeft u weinig kennis over het opsporen van lekkages en wilt u dit zelf gaan uitzoeken? Lees dan dit artikel. Hierin wordt verteld hoe u zelf een lekkage kan opsporen zonder hiervoor een loodgieter in te hoeven schakelen.

Lekkage aan zichtbare leidingen

Deze lekkages zijn het makkelijkste te vinden, omdat zichtbare leidingen eenvoudig te vinden zijn. Tijdens deze controle gaat of er ergens een lek is in de zichtbare leidingen. Dit kan zowel de water- als de afvoerleiding zijn. Bij het checken kunt u het beste met een stukje keukenrol papier langs uw leidingen gaan om makkelijk te kunnen zien of het vochtig is of niet.

Lekkage aan uw c.v.

Een lekkage aan uw centrale verwarming is vaak wat moeilijker te vinden dan bij een zichtbare leiding. U kunt uw centrale verwarming aan de hand van de volgende stappen controleren op een lekkage:

  1. Controleer de druk van uw c.v. – Geeft de manometer een druk tussen 1,8 en 2,1 weer? Dan heeft u geen lek. Daarbuiten heeft u dit waarschijnlijk wel – ga naar stap 2;
  2. Ontlucht de radiator;
  3. Vul uw cv-ketel bij;
  4. Controleer de druk na een paar dagen nog een keer en kijk opnieuw naar de manometer.

Lekkage aan vloerverwarming

Een lekkage aan de vloerverwarming is in veel gevallen vrij eenvoudig op te sporen. Door de groepenverdeling van uw vloerverwarming te bekijken kan er na worden gegaan waar het lek zich bevindt.

Kijk eerst of u roest, kalk of vocht ziet bij de groepenverdeling; dit kan duiden op een lekkage:

  • Bent u sporen tegengekomen die kunnen duiden op een lek, draai dan alle aansluitpunten goed aan en controleer de groepenverdeling na twee weken nog een keer. Dit doet u door met een stukje keukenrol langs de groepenverdeling te gaan.
  • Komt u geen lekkage tegen? Dan is de kans groot dat de lekkage zich bevindt in een slang onder uw vloer. Om deze lekkage te verhelpen kunt u het beste uw loodgieter raadplegen.

 

Zijn er weggewerkte leidingen, die mogelijk een lekkage hebben? Schakel dan uw loodgieter in voor advies.

Bent u opzoek naar een loodgieter die elke lekkage voor u kan verhelpen? SAM Loodgieter Leiden heeft jarenlange ervaring op het gebied van alle lekkages. U kunt ons 24/7 bellen voor al uw lekkages!