Samiwa

Plantjes verkopen

Er is tegenwoordige app waarop je de stekjes van jouw plant kunt verkopen. Deze app heet stek.app. Op deze app kan je stekjes van planten ruilen met elkaar. Maar wat zijn stekjes eigenlijk? 

 

Een stekje is een gedeelte van een plant, een soort takje. Dit stekje zet je in het water zodat er wortels kunnen groeien onder het takje. Zo ontstaat er een nieuw plantje. Nu is het plantje klaar om opgestuurd te worden. Je kunt met mensen uit het hele land ruilen. 

 

Spreekt je dit erg aan, maar wil je het eigenlijk groter aanpakken? Dan kan je ook planten gaan versturen naar het buitenland! Je kan dan in je eigen tuin planten zoals groenten of bloemen gaan verbouwen en aan mensen in het buitenland verkopen. Als je een beetje groene vingers hebt en veel lol in het tuinieren, is dit echt ideaal voor jou! Als je dit wilt gaan doen, is het belangrijk te voldoen aan alle regels. Een daarvan is een plantenpaspoort printen. Het is sinds 2016 verplicht om een plantenpaspoort te printen. Hierin staat uit welk land de plant komt, van welke soort het is en andere relevante informatie. Deze dien je te printen op plastic. Dit is belangrijk voor de douane, zodat ze ten eerste weten om welke plant het gaat. Zo weten ze zeker dat er geen illegale planten, over de grens gaat. Ten tweede is het handig wanneer er een uitbraak van een plantenziekte is. Dan worden namelijk planten uit het land van de plantenziekte geweigerd en door het paspoort is het ten alle tijden duidelijk uit welk land de plant komt. Ten slotte is het handig voor de koper, want die weet nu zeker dat zijn gekochte waar ook echt is wat op de site vermeld stond. Zo komt het het consumentenvertrouwen ten goede.